Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Γιατί να μη χρησιμοποιούμε κόκκινο κοράλλι στα κοσμήματα


Πολύτιμο κοράλλι ή Κόκκινο Κοράλλι είναι το κοινό όνομα που έχει δοθεί στο  Corallium rubrum και σε πολυάριθμα συγγενικά είδη τα οποία, δυστυχώς, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και του έντονου κόκκινου ή ροζ σκελετού τους χρησιμοποιούνται στη κατασκευή κοσμημάτων. 
Το Κόκκινο Κοράλλι είναι ένας ζωντανός και σπάνιος οργανισμός της θάλασσας που αναπτύσσεται στον πετρώδη βυθό, συχνά σε σκοτεινά και απόκρυμνα σημεία, σε σπηλιές και υποβρύχιες χαράδρες και σχισμές. Το αυθεντικό είδος συναντάται κυρίως στη Μεσόγειο και σε βάθη που κυμμαίνονται από -10 ως και -300 μέτρα. Στα πιο ρηχά νερά είναι πλέον πολύ δύσκολο να συναντήσει κανείς το Κόκκινο Κοράλλι καθώς οι αποικίες έχουν αλιευθεί...

Στις υποβρύχιες σπηλιές του Αλγκέρο της Σαρδηνίας σε ένα σημείο που ονομάζεται "Coral Riviera" το Κόκκινο Κοράλλι μεγαλώνει από τα -4 ως τα -35 μέτρα. Το ίδιο είδος μπορεί επίσης να συναντηθεί στα στενά του Γιβραλτάρ αλλά και στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Στις περισσότερες χώρες τις Μεσογείου, το νομικό πλαίσιο για την απαγόρευση της αλίευσης του Κόκκινου Κοραλλιού είναι πολύ ισχυρό αλλά δυστυχώς οι επιτήδειοι  το διακινούν λαθραία. Επίσης οι περισσότερες Μεσογειακές χώρες έχουν δημιουργήσει Προστατευόμενα Θαλάσσια Πάρκα στις περιοχές όπου έχουν εντοπίσει αποικίες κοραλλιών και αντί να το αλλιεύουν το μετατρέπουν σε αξιοθέατο όπου οι δύτες από όλο τον κόσμο μπορούν να το θαυμάσουν!!
Το κόκκινο κοράλλι είναι ζωντανός οργανισμός της θάλασσας και μάλιστα πολύ σπάνιος! Είναι κρίμα να το χρησιμοποιούμε στα κοσμήματα που φτιάχνουμε όταν μπορούμε να βρούμε συνθετικά υποκατάστατα αντί των πολύτιμων κοραλλιών!



Η αλιεία και το εμπόριο κοραλλιών, είναι μία δραστηριότητα που διέπεται από την «Συνθήκη για το Διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών». Convention on the International Trade of Endangered Species (CITES). Η συνθήκη αυτή που έχει υπογραφεί από 154 χώρες, επιτρέπει κατά περίπτωση - σε πολύ περιορισμένη κλίμακα - την αλιεία των διαφόρων ποιοτήτων κοραλλιών.




Θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε πως το κόσμημά μας δεν γίνεται πολύτιμο αν έχει επάνω του ένα σπάνιο είδος, αλλά πολύ περισσότερο από τη πρωτοτυπία του και από το πόσο καλοδουλεμένο είναι. Όπως ακριβώς δε θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ ελεφαντόδοντο στα κοσμήματά μας, έτσι προτείνω να μη χρησιμοποιούμε τα κοράλλια, ειδικά εφόσον έχουμε απίστευτη ποικιλία και εναλλακτικές λύσεις σε χάντρες και στοιχεία από γυαλί, πορσελάνη, μέταλλα και συνθετικά υλικά :))  

Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού

και Όχι σκουπίδια, Όχι πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές!!!! 

Find out more handmade jewellery in our facebook page or follow us on Pinterest 

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απολύτως! Καλό υπόλοιπο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ συμφωνώ!!!Ενδιαφέρουσες πληροφορίες,να΄σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο πιο πολλές συμφωνούμε τόσο μικρότερη κατανάλωση - ζήτηση και άρα τόσο μειωμένη μακροχρόνια η αλίευση...!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή